Sunday, 4 January 2015

Owh Burung



Assalammualaikum semua :)
Ni nak cite pasal mahkluk ALLAH .  So aku penah terpikir ape mak aku cakap.
"Kalau ko beli burung di kedai tp kau kurung dye dalam sangkar ape gune nye hidup burung tu."
Burung ni , KEHIDUPAN dye TERBANG BEBAS. Bile ko da kurung , ape lah makne hidup burung tu kan :'). 
N then, mak aq ckp "malah, kalau ko lepaskan burung tu. dye mahkluk ALLAH suraya, dye pon boleh doa kan kite kalau kite myenangkan dye.
Sebab aq bodoh lagi time tu, HAHAH.  BUTTT, BODOH2 aq pon... bile da dengar seorang mak cakap mcm tu, aq terus lepaskan BURUNG tu. n then nak tahu ape jadi ?? Sejak aq lepaskan burung tu kat kwasan rumah aq. Aq selalu dengar burung  mcm menyanyi2 kat luar rumah. Seriusly, sedap dengar, merdu , rasa mcm kt dlm hutan . TENANG :)
Tu episod pertama baru, Ni episod ke dua.
Ni baru hari ni jadi, ye, d sebabkan bisnes ROCKIESHOPIE ALHAMDULILAH, ade sambutan dari pelanggan. So dlm hati terdetik nak beli burung n then nak lepaskan. Nak buat keje amal tuk HAIWAN pulak kan. Modal 50 inggit je tuk 2 ekor burung. Hal nie pon myedihkan aku, :'(
Aq bawak adik aq,cousin n bf aq teman nak g beli burung.
Time nak lepas kan burung 2 ekor tu, yg sekor da terbang. Tp sekor yg wane kuning kt dlm gamba ats tu, dye stay lagi dlm tangan aku :')
Dye terbang kejap, terhantuk dkt dinding la.. terbang2 pas tu dduk kt tangga la.
Kesian gile, maybe dye dah lama dduk dlm sangkar kt kedai tu kot...
Sampai nak terbang pon kekok sangt, 
So kteorg spendtime la dgn burung tu tuk beberape jam. Yang pelik nye, dye x berganjak pon dari tangan bf aq. Tengok la, siap kiss2 bagai.
kteorg siap manjat2 permainan pon , dye still kat tangan. Sampai org sekeliling tngok n pelik. Tak nak terbang lansung. Jinak , manja bagai
Lepas dlm 2 jam.. baru dye terbang. Maybe nak biasa kn dengan keadaan .
Jom kite lepas kan semua binatang dekat kedai haiwan tu ramai2,
HAHAHA. 
Okey korang, good nyte. :)